Gallery

Een terugblik op 2012

Ten eerste een gelukkig nieuwjaar gewenst aan alle vrienden, kennissen en volgers van de permatuin!

De kou en sneeuw maakt dit een mooi moment om terug te kijken over het afgelopen jaar. Het was alweer het tweede jaar voor de TTPermatuin aan de Eng –en het was druk!. Met planten en materialen die we gekregen hadden hebben we een kruidentuin en een decoratieve keuken-tuin aangelegd. Onze nieuwe ‘mini-plots’ (kleine 12m2 stukjes grond waar mensen kunnen leren eten te verbouwen) bleken erg populair en ook nog eens productief. We zijn erg blij dat de permatuin van Wageningen zo’n 12 mensen in staat heeft gesteld om hun eerste groentes te verbouwen!

Naast het werk in de tuin hebben ook nog een paar evenementen georganiseerd. In Juni waren we verrukt dat Franse de Waard, auteur van het permacultuur-boek ‘Tuinen van Overvloed’ en ook ex-Wageninger langs kon komen om een praatje te geven bij de permacultuur avond van de  TTV Permacultuurgroep. De avond werd georganiseerd and voorgezeten door de Stichting Boerengroep als een deel van een serie lezingen over ‘Grassroots Science’ en was erg populair met meer dan 90 man in het publiek.

Gedurende de zomer zijn er veel mensen geweest die tijdens de werkdagen langskwamen voor een tour of om te helpen in de tuin. Ook hebben we rondleidingen georganiseerd voor verschillende groepen, waaronder Probus, Wageningen Environmental Platform, Wageningen University Climate Change Summer School 2012 and TAWE.

Probus 85 visit

Probus 85 visit

In Juli werd de TTPermatuin door ASEED gevraagd om een paar workshops te geven op het Landbouwactiekamp in Den Bosch. Op het actiekamp hebben we nog contact gehad met Transition Town Den Bosch, die zijn begonnen met hun eigen permatuin. We nodigden het Den Bosch team uit voor een persoonlijke workshop en een rondleiding op de TTPermatuin om het een en ander te vertellen over kweek-systemen en wat zeldzamere gewassen. Succes dames! (http://denbosch.transitiontowns.nl/werkgroepen/permacultuur-eetbare-stad).

Later in de zomer werd Fiona gesponsord om de European Permaculture Convergence in Duitsland bij te wonen. Hier presenteerde ze de TTPermatuin  in een kleine workshop, waar ook Andy Goldring, de voorzitter van de Pemaculture Association van het VK aanwezig, was (www.permaculture.org.uk) Goldring bood zijn officiële ‘goedkeuring’ aan voor het project wat wellicht in de toekomst van pas kan komen.

In September gaf het project een college aan de universiteit, waar permacultuur onderdeel is van het vak ‘Organic Agriculture and Society’ en na het college gaven we nog een rondleiding aan 55 studenten. Verder hebben we nog gesprekken gehad over het project met STOAS en Van Hall/Larenstein.

Verder was dit jaar speciaal door de enorme overvloed aan papavers die de tuin gedurende de zomer in een ongekend mooie bloementuin veranderde. Theo, die het project steunt maar zelf niet meer kan tuinieren, is gek op papavers in all vormen en kleuren en verzamelde en kweekte ze zelf elk jaar. Hierdoor hadden we een grote verscheidenheid aan zaden in de bodem en samen met normale wilde bloemen vulden ze alle overgebleven plekjes in de tuin op en gaven de bijen zo een cadeau (2012 was het Jaar van de Bij). Het was ook een cadeau voor de lokale fotografe, Hélène Westerhof, die met veel plezier langskwam om de bloemen to fotograferen en zelfs een foto-wedstrijd gewonnen heeft met een van de foto’s die ze daar nam!

poppies 3 bees

Dit jaar viel op door de prachtige papavers die overal bloeiden en nu nog, dankzij lokale fotograaf H. Westerhof, in bijzonder mooie foto’s te zien zijn.

DSCF0786

Het nemen van bodemmonsters voor analyse op de universiteit

Dit jaar heeft WUR bodemmonsters voor ons getest en binnenkort krijgen we dus de eerste data. We willen dit elk jaar doen, naast het wegen van oogst en het in kaart brengen van de fauna, om zo een beeld te krijgen van hoe de nieuwe ‘cutting edge’ methodes werken. Dit jaar hadden we een gigantische pruimen-oogst –en dat terwijl twee jaar geleden niemand wist wat voor soort fruit-bomen er stonden omdat al jaren geen vruchten hadden gedragen. Wij houden dus van onze kleine pruim, omdat hij laat zien wat goed bodembeheer vermag!

De bostuin werd ook nog gebruikt als een voorbeeld in een artikel in het blad Seizoenen, geschreven door Lucas Brouns, van http://www.oefenboerderij.nl  De bostuin wordt ook nog aangestipt op www.velt.be. Dat was erg leuk en hopelijk moedigt het mensen met een schaduwachtige tuin, of met weining tijd voor tuinieren, aan om te experimenteren met een alternatief teeltsysteem dat ook nog de lokale ecologie verbeterd.

Aan het eind van de zomer deden we mee aan de eerste Wageningen ‘underground food market’, de molenmarkt en schreven we de permatuin in op www.permacultuurnederland.org, een kaart met permacultuur projecten in Nederland. Deze herfst hebben we nog een aantal plantenbakken gekregen van het aflopende project bij het nobelveldje en die worden onderdeel van de open-lucht keuken! De winter brengen we door met het installeren van meer infrastructuur en het schrijven aan de website. Het is nu vanwege de vrieskou en de sneeuw vrij rustig, maar zodra het weer ietwat warmer wordt zal het snel weer druk worden, dus als u mee wilt doen hou dan de website in de gaten voor informatie over werkdagen: www.ttpermatuin.wordpress.com.

Als u het project zou willen helpen dan zijn we altijd dankbaar voor aangeboden material zoals bijvoorbeeld stro of gemaaid gras om een strooisel-laag meet e maken, hout, tuingereedschap, zaden en planten (vooral zeldzamere zoals asperge en suikerwortel). Als u onze sinterklaas bent neem dan contact op met Tom via ttpermatuin@gmail.com. Als u een donatie wilt doen neem dan contact op met TTVallei@gmail.com of maak een overschrijving naar de bankrekening van Transition Towns Vallei (Bankrekening: Triodos 39.05.18.662  tnv Transition Town Vallei) met ‘TTPermatuin’ in de toelichting.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s